Mitä on pienoisautoilu?

Harrastuksena pienoisautoilu!

Pienoisautoilu (rc-autot) on parhaimmillaan teknisesti erittäin vaativa taitolaji, jossa mestariksi oppiminen vaatii keskittymistä, kärsivällisyyttä ja paljon harjoittelua. Samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin urheilulaji. Onneksi kynnys pienoisautoilun aloittamiseen harrastuksena on kuitenkin matalalla.

Pienoisautoilu rinnastetaan yleensä virheellisesti ruokamarketin kauko-ohjattaviin leluihin. Pienoisautoilussa on kyse paljon enemmästä. Kyse on ihan oikeasta harrastuksesta, jossa oppii paineensietokykyä, teknistä oivaltavuutta, tarkkuutta ja huolellisuutta. Tämän lisäksi kaupanpäälle mukavan pienoisautoiluyhteisön, jossa kaveria ei jätetä.

gpt_gt8_raisio_2011_19

Kuhinaa kilparadan varikkoalueella

Mitä on pienoisautoilu?

Pienoisautoilu on autourheiluharrastus radio-ohjattavilla ajoneuvoilla, joihin kuljettaja ei itse mahdu. Kokoluokat vaihtelevat 1/16 – 1/5 välillä suhteessa oikeaan auton kokoon. Pienoisautoista löytyy samoja teknisiä ratkaisuja kuin oikeissakin autoissa, joskus jopa kehittyneempiäkin. Huippunopeus vaihtelee luokasta riippuen 40-120km/h välillä! Pienoisautoilu on sekä teknisesti että motorisesti erittäin kehittävä laji. Harrastukseen kuuluu autojen rakentaminen rakennussarjoista, korjaaminen ja tietysti myös ajaminen niin radalla kuin maastossa, ulkona ja sisällä. Kuitenkin lajin suola on kilpaileminen, kukin harrastaa toki omalla tavallaan. Monesti pienoisautoilu on koko perheen harrastus, lähinnä isän ja pojan yhteinen. Joskus sitä kuitenkin tapaa lajiin hurahtaneen naispuoleisenkin harrastajan. Vaikka pääasiassa ”pikkuautoilu” on miehinen laji, niin tytöt, naiset ja äiditä ovat oikein tervetulleita. Pienoisautoilu on lajina niin innostava, että Suomessakin on useita toisen polven harrastajia ellei jopa jo kolmannen. Lajin perinteitä kuvaa hyvin useat kansainväliset menestykset – on useita MM-, EM-, PM-mitalisteja jo vuosikymmenten takaa, oletko sinä seuraava?

gpt_gt8_raisio_2011_35

Voittajan on helppo hymyillä

Pienoisautoilla ajetaan sisällä ja ulkona, monilla autoilla voi ajaa vaikka kotipihalla. Todellinen harrastaminen alkaa kuitenkin radalla, siellä missä kaikki muutkin harrastajat ovat. Samalla kokeneemmilta harrastajilta voi tiedustella viimeisimmät käyttövinkit ja niksit, kysyvälle neuvoja annetaan ammoisin mielin. Harrastus ei katkea talvellakaan, vaan silloin laji siirtyy sisätiloihin; tosin ajoneuvovalikoima suppenee jonkin verran. Lajiin kuuluu myös aktiivinen harjoittelu, testaaminen, kilpaileminen ja seuratoiminta niin hallinnossa kuin ratojen kunnossapidossa, kilpailujärjestäjänä yms. aktiviteeteissa, missä oppii niin vuorovaikutustaitoja, organisointikykyjä kuin yhteisöllisyyttäkin. Rannikkoseudun RC-autoilijoissa voit harrastaa pienoisautoilua ympäri vuoden. Pienoisautoilijoiden kesken on vahva kaveruusside, ”kaveria ei jätetä” -meininki. Pienoisautoilu on mahtavaa juniorityötä sekä hieno koko perheen harrastus, kaikille innokkaille on mielekästä tekemistä. Mikä hienointa, pienoisautoilussa ei ole yläikärajaa. Aloittaa voit vaikka eläkepäivillä, ja niin on moni tehnytkin!

Pienen harrastajan kohdalla RC-autoilun voi aloittaa noin 5-7 vuotiaana, riippuen lapsen keskittymiskyvystä. Taaperoikäiselle on innostavaa seurata isompien puuhastelua ja ainahan ohi kiitävä pikkuauto saa aikaan ihastelua, myös varttuneemissa katselijoissa.

2013-10-13 13.54.58

Titus 5 vuotta, “RC-autot on kivoja”

Mitä maksaa?

Pienoisautopaketti maksaa ajokuntoisena halvimmillaan karvan alle 100 euroa. Tällöin kyse ei ole virallisesta kilpa-autosta, vaan sekalaiseen ympäristöön tarkoitetusta hupilaitteesta, joille tosin on myös kilpailuja satunnaisesti. Halvimpaan kilpaluokkaan pääsee kiinni noin 200 euron panostuksella, mutta virallisiin luokkiin rahaa pitänee varata jo useita satoja euroja. Aloituskustannus virallisten luokkien kilpa-autoissa nousee 700-800 euroon. Lajin luonteeseen kuuluu, että hintakattoa ei ole (mutta niinhän se on lähes kaikessa). Mukavinta on se, että raha ei ratkaise menestystä. Parasta hankinta-asioissa on kuitenkin piipahtaa paikallisessa RC-erikoisliikkeessä, jossa on osaava ja lajiin vihkiytynyt henkilökunta. Paikallisella radalla vierailu antaa parhaan kuvan lajin todellisesta luonteesta. Radan laidalta voi myös kyselle lajin aktiiviharrastajilta käytettyjä, edellisen kauden kilpa-autoja, jotka ovat monesti kuin uusia, mutta huomattavasti edullisempia.

ftt_i_2012_04

Kilpuri huoltopöydällä

Miten pääsee mukaan?

Helpoiten voit tutustua lajiin tulemalla kerhoomme tutustumiskäynnille, ovemme ovat aina avoinna harjoitusaikoina. Seuraltamme löytyy myös laina-auto, jolloin lajin kokeileminenkin onnistuu ilman suurempia sitoumuksia, eikä haittaa vaikka kävisit useamman kerran ennen oman auton hankintaa. Samalla saat hyviä neuvoja, sen ensimmäisen auton hankinnassa. Katso kerho / harjoitusaikamme täältä.

Tervetuloa!

Kilpurit ovat esikuviensa näköisiä.

Kilpurit ovat esikuviensa näköisiä.

 

Autojen säätöapua ja muita tarinoita täältä.